Thursday, November 12, 2009

Rojak asl blh jea ak nihh..

Last paper strike...strike ke..ke kuak lentang atas katil al maklumlah hujan2 ni mmg best buat aktiviti tu..tak perlu teman pun orait jer..hahhaha..tinggal satu jer paper lagi nih..adesh..
Hem walaupun busy ngan final tapi ak sentiasa on YM dan aktifkan diri kat sini...PAsni cuti sem. entah bile2 ak nak hapdate blog ak ni.lalala..

Nafsu mendownload meluap2..tak lame lagi kan cuti so, kena kumpul koleksi lagu ngan movie banyak2, sebulan lebih tu. maunye ak mati kebosanan kat umah.huhuuhu...tak tau la sempat ke tak, citer korean drama :YOU'RE BEAUTIFUL, ketika cinta bertasbih ni sedut dari my romate aini. Sabo jer tengok die layan citer ni. Tau la da abis paper.cessss!



Sempat lagi ak download mp3 cutter ni..memang istimewa la instaler ni. blh cut lagu+nak combine2kan lagu pun boleh sebeb ak tahu korang mesti terror buat lagu2 midley kan kan kan...pas anim, imah sambung, pastu baz, klau tak tersasar aini lak sambung, so mmg sesuai la installer ni klau korang download hahahaha...enjoy for it...

http://www.4shared.com/file/23272718/655985f3/mp3_cutter_joiner.html?s=1

udah awe udah ...study hawa study...haishhhh

Monday, November 9, 2009

tua ke??!orait jerk...


cess..arini inbox hanset penuh beb, bile burday mesti penuh, asal penuh jer mesti burday ak. Tapi sedey la jugak time burday ak jer besoknye mesti ade paper or tengah exam. Adeh nak poye2 pon tak de feel. Maybe next year ak boleh da kot menanti ari kelahiran ak dengan tenang. kuikui,, Rugi tu maxsis kasi call free tapi ak ley kira ngn kaki jer sape jer yang ak sempat call. Ikutkan ati ni sampai 12 malam ni ak nak bercakap tanpa henti, tapi masaklah ak nak jawap ape besok paper pojek mngmnt. Takpe 2x agak2 ak bowink kang, ak call la. Tapi klau da call plk tu deorang mesti cakap burday ko ek arini...mcm pelik jer.huhuhu..ok la tu kire korang termasuk gak dalam senarai org yg ak call tau. Perlu bangga tu. Sebab ak ni memang jarang call/msg kwn2 ak klau xde hal penting. wut ever thanx daya sudi nyanyi lagu epy burday kat ak. Sedap gak sore ko ekk...pas ni go back n practice join Malaysia Idol plk yea..lalalala...k la nk smbng stdy bsk paper SPM.

Saturday, November 7, 2009

toin toin...hehehehe

lantak la korang nk cakap ape. skang ni ak nak berblog tanpa ada rase "ade ak kesah"... my hoby, janji ak tak kaco orang, ape? xde orang nak baca? xde orang nak komen? xde orang nak masuk blog ak? Ala ade ke deorang kasi ak benefit, ade ak jadi jutawan klau deorang masuk blog ak?ada?ada?ada? xde kan. So orait jer, korang nak kate ape. Janji ak boleh buat senaman tangan dan jari-jemari. Senaman tu. Tu baru benefit.

Ape ak merepek ni, hem besok ade paper arab. hush ade 7 dialog nk kena apal.deh pasni agak2 pasni klau ade mamat arab nak kat ak boleh dah kot. Layannn,...hishhh

Sebenarnye ak rindu nak balik kg. dah nak dekat 2 bulan tak balik. Name jer duk melaka, klau duk kat tenganu tu laein la. hurm kebizyan melanda ak. nak wat caner kan. Tadi baru pas call mak, kelmarin adik bongsu ak call, windu sangat kat die, die demam nak dekat seminguu da. Tadi call mak baru tau adik + mak ak kena chiken pops..ala cian kat deorang. Patotla ati ak ni sayu semacam jer. Hem takutnye, adik ak kate muke mak ak dah macam nenek kebayan. hahaha. Ape ape pn mak tetap dihatiku. Ni adik ak ila lah ni pembiak baka chiken pops ni, abis menjangkit. hahah BF die pun terjangkit gak.adess takut la plk nk balik. Next turn ak n pikah plk. Abis la 14 ni dahla den nak balik umoh hope antibodi ak kuat la yea....K la..Wut ever hope N9 menang mlm ni yea..to apis abis la kelantan!,,,hhihihi

Thursday, November 5, 2009

x-de Pape Lar...

nafsu nak update blog sngat la nipis.. lagi nipis dari kulit bawang..tah la..mungkin sebab kate2 kawan saya kot saya terus berputus asa. hurm...ala lagipun skang ni minggu final so adela alasan xupdate bulog...ak lagi suke menulis kat diari elektronik ak.. tanpa ada rasa bersalah dan malu ak menulis..yang pastinya klau dok ngutuk orang pun xde org tau. janji ati pueh..dari bercakap berat pulak bahu sebelah kiri ak ni..k la nk start stady HE bsk final..nak kena carik tajuk PSM plak pas ni. adeh..

Thursday, October 22, 2009

~~AniM budak CoMeiiii~~


taip ON anim dan hantar ke 2222..lalala

Ada org jeles ngn ajib..wakaka..untuk kasi adil ak buat entry kali khas untuk anim bdk comey umah ak...kawan ak since dip lagi. Rakan sekepala dr 7 kepala.hahha..die budak kulai, bugis mali, tapi time cakap macam jawa pun ada gak..konpius...Kalau die marah, ak hanya mampu menatap lantai jer. lalala..tapi baek ati(p/s: ampunkan dosa ak YA ALLAH)...hihihi...Dah ada tuan tanah. Suke menyanyi nasyid..tp konpius kebelakangan ni da tukar genre ke dangdut..ak pun terjebak sekali. layannn..handset benda paling berharga bagi die, kompem tak penah tinggal. Klau xde bateri die la orang paling risau ngalahkan ahli bisness..hahaha..wut eva..sekali ak bersahabat seumur hidup kamu tetap sahabat ak..yang saling mengingatkan ak jika ak terlupa, memimpin ak tiap kali ak tersungkur, menjadi air bila ak terbakar, ak sangat menghargai mereka sume..mekasihh sudi jadi sahabat ak..hidup animmm..hahahhaaah

Tuesday, October 20, 2009

Ajib@cobain punye celita..



Salam..Entry kali ni ak buat khas utk razif rahman, kwn maen kejau-kejau masa kat poly dulu :) Walaupun die selalu bikin jantung ak sakit, tapi kali ni ak nak jadi baik sikit, nak letak pic die dalam blog ak ni. Walaupun ak tahu die memang akan maki blog and entry ni..(p/s:ada ak kesah :))..Sies ak mmg malas nk pegi, tapi anim ngn baz kasi ak sedar sikit barulah ak pergi. hehehe..kwn dtg dr jauh tu awe, hem jauhhhh nye..tak baek la ko....bla..bla..bla..rela ak pergi dr dengar deorg kasi ceramah free..wink wink..hehhe..sowie xley thn la tgk muke deorg, sadis..wakakaka...
Lama jugak la g carik tempat mkn, seb bek bos belanja, terbalik plk ek, tak pe kate dah keje. Sekali setahun, pas mkn kami lepak kat Klebang, agak2 da nak abis bateri kamera baru la balik..Tak ley story lelebey nanti die kate ak gedik plk :)...neway razif hapy belated birthday, ak mmg xpandai nyanyi lagu birthday hem sore pn katak ley kalah, so ak wish jela ekk..smga jd manusia yg baekk, success dlm hidup dan mempunyai hati yg bersihh...lalalala..



Tuesday, October 13, 2009

-----KeLuar berNaFas-----

Salam..beban kerja semakin banyak sejak 2 3 menjak nak abis kuliah ni. Jantung ak ni dah tak betul kadar denyutanye lagi. Manataknya, bial pikir bengkel, lab test, ngan pisentation lagi, tapi xper ak cuba amalkan beberapa terapi untuk normalkan balik jantung ak supaya tak berhenti berdenyut...Tapi bila pikir2x balik, kehidupan ak ni lebihnya kepada busy terhadap dunia, walaupun solat ku insyaALLAH cukup tapi rasa kehidupan dunia ku melebihi apa yang sepatutnya ak carik kat dunia untuk bekalan bertemu pemilik nyawaku. Tah la.
Dek kerana seharian ak bertapa dalam bilik, sambil saling berganti-ganti air dalam cawan ak ni, abis gak 5 paket milo instant ak telan sambil menyudahkan kerja yang memang tak kan sudah2 bikin ak senang nak tido o. Petang tu kawan2 ak ajak ak kuar, jalan2 amik angin. Sampai pakcik gerai tu kata, keluar amik angin ke..nampak sangat ke muka ak baru kuar dr rumah..hahaha...Mana la tak sakit kepala dok ngadap laptop jer.(p/s:bunyik mcm ayat mak ak jer, keluar gak rumah tu,tak rimas ke ko dok jer dalam bilik tuh)..hahaha nila rutin ak bila balik umah.lalala..

Sempat gak la melepak2x dulu sebelum ak jadi penunggu bilik yang setia. Sambil mata aktif menjamah suasana petang yang redup tu, sempat gak amik gambo kete ni..giler..cantik doe kerata ni..Agak2 klau ak kasi seni sikit kat kete tu comfirm cantik sikit. Yela skema sangat. (ko jng buat pasal awa, harga kete tu bkn singit 2)...hahahha..agak2 dengar suare azan, gerak la kami balik umah..OMG..bosannn..

gambo yg xde kaitan lngsung ngn entry ni...

p/s: ak tgh cari feel ni nak buat slide nk pisent besok..bsk baru smpai feel tugamaknya yea awa..

Saturday, October 10, 2009

BiLe aKak FaSi BerSuAra..hahhaa

Sambil2 otak ligat berpikir untuk menyiapkan proposal project management DR Khanapi, tetiba boleh mengelamun sekejap apabila terdengar lagu para para sakura. Sambil mengimbas kembali kenangan ak menjadi fasi MHS(Minggu Haluan Siswa) utem untuk kemasukkan sesi 09/10.

buat 2 slumber jer nihh ;)

Kami selaku fasi2 kena buat persembahan untuk junior2x yang baru masuk, yela dah letih ragging deorang kenalah amik hati balik.hehhehe. So, kena belatih menari , lagu para2 sakura nilah kami pilih. Tapi best kalau bergerak ramai2 bayangkan lebih seratus lebih fasi menari atas stage. Pastu kena buat aksi chiken dance plak. Hehhee..comel jer. Tapi junior2x kami tu mintak kami fasi2 ni buat sifir siput. Perh taknak..mane taknye deorang nak balas dendam balik la tu sebab kami suh deorang yang datang lambat buat sifir siput even masa nak buat reggangan pagi pun. Bayangkan dengan muka deorang yang baru bangun tidur tu kena buat sifir siput. Memang gelak terbahak-bahak tengok video tu balik.hahaha..satu kali siput, siput….dua kali siput, siput siput, tiga kali siput, siput siput siput(sambil gerakkan kepala kekanan)..klau 10 kali..mesti teleng kepala deorag..hahaha..best!

Dah mcm jemaah Haji pulak deorg ni...

KF tgh kasi briefing, buat2 kushuk jer ni...

Tapi bila abis jer minggu MHS tak sangka pulak deorang satu kelas ngan ak(p/s:ak ni budak direct entry, so boleh pilih2 nak masuk kelas mana..hahaha). Ada tu yang aim ak macam ak buat salah jerk..rupa-rupanya nak tegur ak “akak fasi”, ada pulak sampai menjulurkan kepala keluar tingkap kereta just nak jerit “akak fasii”, seb bek ak tak jatuh tersungkur kat jalan tar tu. Terkejut! Bukannye ape..Ada juga yang masih contact ak bile ada masalah ke, nak ajak penuhkan koleksi gambo deorg ke, kalau ade UTeM event ley share2 cerita….adeh berbunga2 gak la ati ni deorang ingat lagi kat ak.hehhehe..tapi yang pastinya pengalaman menjadi fasi sangat berharga buat ak. Bukan mudah untuk menjadi kakak dan abang untuk adik2x…klau bagi mereka MHS mmg xbest tapi bagi ak pulak selaku fasi memang best.. walaupun tidur sejam dua, apalah sangat untuk 4 ari jer… MHS 09/10 in memory….

Wednesday, October 7, 2009

Muhasabah Cinta


Ak mendambakan cinta dari seorang lelaki yang cintanya hanya untuk ALLAH, mencinta ak seperti mana dia mencinta dirinya kerana ALLAH...

p/s: ak nk tulis benda lain sebenarnya, tapi tak tahulah camner terpost plk pasal ni..layann jelahh..Tp sekarang ni ak cuba belajar untuk tersenyum...

Muhasabah Cinta
Album :
Munsyid : EdCoustic



Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Tuesday, October 6, 2009

TiDoq Overlimit


kemalasan melanda diri...klau diikutkan ati nak jea tido tanpa memikirkan dunia. Tapi solat masih kewajipan ku :)....Tah la semester ni ak tak dapat sangat nak join mana2 aktiviti atau kem. Sem ni pengkuliahannya terlalu pendek lagi menyerlahkan subjek2 yg mmg sejak azalinya penuh dengan teori2 tan teknikalnya yang tersendiri. Sekarang ni waktu pun cepat berlalu. Pukul 1 pagi macam baru pukul 10 malam. Tapi ak rasa penyakit tido ni sedang propagate dalam diri ak. Caner ek nak hilangkan penyakit ni. Da cube tapi masih camtu jugak. Lagi banyak keje lagila ak suka tido. hahahah..korang rase??!

Wednesday, September 30, 2009

laYa Punya CaliTa..part 1

Dah 11 syawal umat Islam beraya, ak baru nk posting khas untuk hari hari raya aidilfitri 2009. Tahun ni raya pertama agak kelam kabut sikit sebab mah ak baru jea siap pasang syiling seb bek ada pak cik tu klau tak maunya mak ak nangis tak beraya, mana taknya malam raya org sibuk pasang langsir dok dengar takbir raya kami ley lepak2 yelah nak kemas pun barang yg laen kena pindah2 gak. Bek tido jea. hehehhe..tapi petang mantai tu ak la paling sibuk jenuh nyapu halaman umah, dah macam padang bola besarnya, al maklumla rumah kampung so banyakla pokok durian, bacang, sume berlumba2 menggugurkan daunya. Pecah gakla lemak2 ak ni.( ada ke)...masa ni lah jerawat menggambil kesempatan untuk membiak kat muka ak. huhuhu...adik ak balik malam raya. ngelat!!seb bek la adik ak ikah ada ley gak ak jerit2 kan.. ala kata kakak(buat2 muka garang :))..Raya kedua baru la dikatakan raya. Umah dah siap kemas, langsir dah siap gantung, lantau sudah kilat, tingkap kasi bersinar2, baru la ade semangat raya.


Taun ni first time raya mah atuk lepas arwah nenek belah ayah meninggal. Tersentuh rasa hati melihat wajah tua atuk, lama sungguh tak menjenguk atuk. Lama atuk memandang ak, sambil berkata dah besar cucu atuk, ak rasa air mata ak berlumba2 nak kuar dr bijik mata ak. Seb bek sempat cover lg, sepupu ak ada kat depan ni, kang tak pasal2 sume menangis berjemaah pulak kang. Ingat nak datang mah atuk hari raya pertama tapi ak tak sampai hati nak biarkan mak ak kemas rumah sorang2 mana nak layan tetamu lagi, yela raya pertama mah atuk ak penuh ngan sepupu2 + mak pak sedara ak yg lama gegiler ak tak jumpe since arwah nenek meninggal. Apa punya cucu la ak ni kan. hurm. Tapi insyaALLAH pas ni ak nekad tak nak miss g raya kg atuk belah ayah ak. Moga ALLAH panjangkan usia atuk ak. Lama jugak bersembang ngan atuk ngan anak pak bibik ak, semuanya dah besar2x dan tinggi dr ak, nampak sangatla kekontotan ak. Pastu balik singgah jap mah kwn adik ak kat lendu tengah, then mah mak lang, tapi sebelum tu awal2 lagi dah singgah raya mah nenek belah mak ak dulu.. mah nenek ak yg ni klau termiss memang ak kena fire dengan meksyingen oleh nenek ak. Dah le dekat, area kg mah ak gak. Malam baru smpai umah. Balik2 mah ak penuh smpai ada yg kat luar pintu, pergh kwn kerja mak ak datang, terpaksalah masuk pintu belakang, budget selamat la, apelagi mak ak dalam operasi nak mempromote ank2 dara die, menjerit meh sini, salam ngan mak cik ni..adeh..dah xley nyorok da..hahahaha..maluuuu...


my sis ila..



wif my siblings ila, atikah

shabat ak time sekolah menengah..


atikah, nazirah,zulaikha


selendang lebaran untk adik2 ak..colour full :)





korang msti tau mak ak nak masak ape..hehheheh

satu2nya kueh raya yg ak buat..yg len sume kueh plastik!



favarioute ak ni..5 eko pn xckup tau!




pasang langsir smbil mata melihat "NUR KASIH" :)

Tuesday, September 15, 2009

kaMus hiDup m/s:3












Saturday, September 12, 2009

Tah LeR..

Holaa..weekend ni sungguh xtahu nak buat ape walaupun i know what suppose i do but didnt do it, hehhe and today ak pergi beli baju raya ak yang ke dua pasang kat area TTU jugak. Actually ak dah lame aim da baju tu tapi rase agak jarang so ak tak beli la time tu. Coz aritu ak g jalan2 kat kedai baju area cempaka/MC memang pattern skang baju kurung jarang2, dan kena beli inner. So tu yg ak rase better ak beli jerla coz susah betul nak cari baju yang betul2 kurung. lalalala. What the good news, asalnye baju tu 7o lebih then akk tu ckp die kasi kurang 65. Ak tengok 2 3 kali baju tu..ayat ar apelagi(dpt 50). Ak cakap la nak kena kuar duit buat inner sbb baju ni jarang walaupun kaler itam. i buy it malas nk g merayau cari. Penat oo..terus cari tudung sekali. Settle.

once again i would to talk about my bengkel2. Hurm ak da tukar da pun from PHP to vb.net. lot of error i got when use oracle+php in window platform, so i thik why not i switch to VB.net then i format and install 2 oS which is win and linux.pastu nk kena konfigure balik server tu. How if get error during installation.tak ke waste my time.so better change to vb.net. Hajat hati nk g jumpe senior la ptg ni alih2 die kate die xde kat rumah malam nanti die suh datang. Kot la blok K tu dekat. kalau setakat infront of asrama ak boleh jea nk redah pun ni jauh hujung sekali, dah la makhluk asing ramai kat area tu. e xnk ak. kang xsempat ak nk raye kang.

Wut ever, sedar atau tak dah 22 Ramadhan da ekk..Cepat betul bulan yang mulia ini berlalu meninggakan kita. Rabu ni dah balik raye. Then after raya so many thing i should submit, project DR kanapi, bengkel progress, GIS prof nana, Arab assmnt,stat kuiz, HE presentation..then how could i feel happy celebrate hari raya with all this thing. Macam tak raye jer..hurm. A life as student..right..

Harini duduk seharian in my room watch cinta sempurna. Salah satu cerita melayu yg ak sokong sebab jalan cerita yang menarik dan pelakon yang berbakat. Value of the story pun ada dan jelas. Ni tak, cerita pasal rempit, bohsia, tah ape2 tah..geli nak tengok..semuanya melayu cop barat...k la nk tidur...batal sudah memanggil2 ni..daaa

Thursday, September 10, 2009

Bagaimana Melupakan Bekas Kekasih?..yg hampeh!

ak tertarik dengan kata2 yang last tu bukanya ape...jangan salah paham pulak yea kwn2..ak sekadar membaca..ni ak dapat dari http://www.iluvislam.com..


Bagaimana Melupakan Bekas Kekasih?



1.
Buang jauh-jauh (kalau rasa rugi, simpan) segala macam pemberian dari 'si dia'. Dari sekecil-kecil hadiah, sehinggalah yang besar belaka. Dikhuatiri jika barangan tersebut terus disimpan; kamu akan asyik teringatkan bekas kekasih kamu tuh, sedangkan dia kini mungkin sedang berbahagia dengan orang lain.

2.
Jauhkan diri dari sebarang perkara yang boleh membuatkan kamu terkenangkan 'si dia' (khususnya ketika baru putus cinta). Elakkan dari berkunjung ke tempat-tempat tertentu yang menyimpan kisah kamu dan dia. Juga lagu-lagu yang mengiringi hubungan kalian dulu. Hatta, minyak wangi yang kamu pakai boleh jadi faktor juga. Mungkin sebab masa kamu tengah bercinta dengan dia; perkara-perkara nih ada di sekeliling kamu.

3.
Jangan asyik duduk bersendirian; sebab kamu akan bermain-main dengan perasaan sendiri. Usah dilayan sangat rasa kecewa tuh.

Dalam keadaan getir nih, cuba kamu bergaul dengan kawan-kawan. Bila kamu sedang bergembira, kisah lama yang mengganggu kamu nih akan hilang sikit demi sedikit.

4.
Manjakan diri sendiri dengan melakukan aktiviti yang disukai, selagi tidak bertentangan dengan syarak. Dengan melaksanakan aktiviti-aktiviti yang sihat, sedikit-sebanyak kamu akan semakin lupa kisah yang berlaku kelmarin.

Satu yang perlu kita ingat. Melupakan sesuatu perkara itu bukanlah mudah; malah apabila kita sudah mula lupakan, kisah itu mungkin akan datang kembali. Namun sekurang-kurangnya, kamu dah cuba sedaya mampu untuk memulakan kehidupan baru; tanpa lagi ditemani 'si dia'.

5.
Elakkan dari mendengar lagu cintan-cintun. Tidak kira dari irama nasyid, sampailah 'rock kapak' sekalipun, lirik yang dilantunkan tuh mungkin akan memberi kesan pada perasaan kamu.

6.
Mengadulah puas-puas pada Allah Azzawajalla. Jodoh ini merupakan urusan Tuhan. Kamu mungkin kecewa sekarang, tapi percayalah; kelak Allah Ta'ala pasti akan datangkan seorang lelaki yang cukup setia sebagai teman sejati kamu.

Calon idaman kamu tuh mungkin tak akan datang sekarang, tapi dia tetap ada; jika itulah yang tercatat untuk kamu di Luh Mahfuz. Tugasan kita; istikharah tanpa rasa jemu dan teruskan berdo'a tanpa timbul rasa bosan.

Wednesday, September 9, 2009

Kegusaran Melanda Hatii..



Semalam adalah hari yang paling kusut bagi ak, ak tahu untuk memperoleh segulung ijazah bukannya mudah apatah lagi bercita2 nak sambung master. Demi orang tersayang yang inginkan ak menjejakkan kaki ke menara gading ak turutkan, biar pun niat ku lain asalnya. Terlalu payah untuk ak ungkapkan kegusaran hati ak ni. Walaupun ak cuba tahan namun terkeluar juga dari landasan kesabaran ku yang sebenar...Minggu ni ak ashik jea pikirkan nak siapkan bengkel 2 ak ni. By group tapi sorang kena buat satu sub system then baru integrate each related system. I developed system by using PHP+Oracle. Actually, its something new for me, before that i developed a system by using PHP+MYSql. I try to fit all error that happen. But what can i do if the error said i cannot do anything because the problem is from my web server.Should i format my laptop or back to zero. Hope if any other my blogger friends can help me or maybe can share something about PHP+Oracle. ...Perhaps...







Monday, September 7, 2009

Sedang Mengemas Hati......

Sejak 2 3 menjak ni macam2 benda terjadi kat ak. Tah la..ape lg yg harus ak buat, ak pn xthu, kadang2 kita OK tapi ade org laen pulak yg KO..ak dah cuba tersenyum jea deorg buat ape. Tapi tulah...Maybe ak yang sensitip sangat kot. Beban keja makin bertambah, tapi satu pun tak berkurang, hurm semalam terpaksa batalkan niat pergi program mesra ramadhan kat Gadik. Mak aisha pun tanya ak kenapa tak pergi. Sowie mak cik jiwa tengah kacau la..Tapi berbaloi jugakla semalam after tension giler ngan bengkel2 ni ak terus tidur, time tidur pun rasa macam tengah buat bengkel2, huhuh, bangun dengan fresh, baru la dapat buat, sampai uncle pun da fed up kot ngan ak, yela die cakap macam bukan ak yang buat setting tu. Ak tak tidur setting PHP dengan APACHE tu die ley kata macam tu pulak. Sedeh jugakla. Ditambah pulak dengan ".........." lagilah ak sakit ati..e..tak paham ak..arghh lantaklah..ade ak kesah!..wut ever...Tapi ak bersyukur sangat keluarga kami dimurahkn rezki,,tau ni beraya ngn TV baru,,pas ni hope xrosak lagi...Moga ALLAH sentiasa tambahkan rezki kami...aminn..





nila connection dengan database ak ORACLE

Pergh tak tau nk kate ape bila conn ni berjaya...:)

Tuesday, September 1, 2009

Tanda2 Kematian- Ak ingin MaTi SamBil MenGingaTi-Mu ya ALLAH..

TANDA-TANDA KEMATIAN UNTUK ORANG ISLAM


Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan ujud cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini. Rasulallah SAW diriwayatkan
masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda. Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut. Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya. Adapun riwayat


-riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya. Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT. Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan
Allah nyawa mereka ini akan terus di rentap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT. Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :


> Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda inirasanya lazat dan bagi mereka sedar
dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.


> Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.


> Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.


> Tanda 3 hari


Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.


> Tanda 1 hari


> Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.


> Tanda akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.


> PENUTUP

> Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka
terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat.Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.


> WALLAHUA`LAM

Wednesday, August 26, 2009

Solat Sunat Tahajjud

Solat Sunat Tahajjud
www.iLuvislam.com
oleh: thaqif


***Kita sebagai hambanya selalu didatangi dengan pelbagai ujian. Jika tidak tertanggung mengadulah pada ALLAH dia sentiasa menerima dan mendengar segala pengakuan hambanya. Salah satu caranya adalah dengan solat sunat tahajud. Hati terasa dekat dengan penciptanya. Mengad dan menangislah kepadanya....Oleh itu post kali adalah berkaitan amalan solat sunat Tahajud..Selamat beramal*****

Amalan solat sunat yang paling utama di sisi Islam ialah solat tahajjud. Sabda Nabi saw:

أفضل الصيام بعد رمضان ثهر الله المحرم وأفضل الصلاة بعد الفريضة صلاة الليل

“Puasa paling utama selepas Ramadan ialah puasa(sunat) pada bulan Allah iaitu Muharram. Sedangkan solat paling utama selepas solat fardu ialah solat malam (tahajjud)”. (Sahih Muslim, Kitab al-Syiam no.1163)

Solat tahajjud ialah solat sunat pada waktu malam selepas Isyak –sebelum masuk Subuh. Namun, waktu paling utama bertahajjud ialah 1/3 malam terakhir (kira-kira 3.00 pagi – masuk Subuh). Solat ini biasanya diganding dengan solat sunat witir sebagai penutup.

Dalil disyariatkan tahajjud ialah firman Allah swt :

ومن الليل فتهجد به نافلة لك عسى أن يبعثك ربك مقاما محمودا

“dan bangunlah pada sebahagian malam serta kerjakanlah tahajjud di waktu itu sebagai solat tambahan semoga Tuhanmu membangkit & menempatkanmu pada hari akhirat di tempat terpuji”. (al-Isra’: 79)

Dalil lebih utama dibuat 1/3 malam ialah sabda Nabi saw:

ينزل ربنا تبارك وتعالى كل ليلة لى السماء الدنيا حين يبقى ثلث الليل الآخر.يقول : من يدعونى فأستجيب له من يسألنى فأعطيه من يستغفرنى فأغفر له

“Tuhan kita Tabaraka waTaala turun setiap malam ke langit dunia ketika masih berbaki 1/3 malam yang akhir. Allah berfirman : sesiapa berdoa kepada-Ku, pasti Aku makbulkannya , sesiapa meminta kepada-Ku, pasti Aku memberinya , sesiapa mohon ampun kepada-Ku, pasti Aku ampuninya”. (Sahih Bukhari, Kitab at-Tahajjud no. 1145)


CARA SOLAT SUNAT TAHAJJUD


- Boleh dilakukan 2 rakaat tanpa had tertentu. Malah, solat sunat witir 1 rakaat juga dikira tahajjud. (Sahih Bukhari, Kitab at-Tahajjud no. 1137)

- Jumlah paling utama ialah tak lebih 11 atau 13 rakaat kerana itulah amlan Nabi saw. (Sahih Muslim, Kitab Solat al-Musafir wa Qasruha no. 736 & Sahih Bukhari, Kitab at-Tahajjud no. 1140)

Boleh juga dibuat 4 rakaat, 4 rakaat kemudian witir 3 rakaat (Sahih Bukhari, Kitab at-Tahajjud no. 1147). Samada 2 tahiyat 1 salam atau 4 rakaat sekaligus 1 salam. Jika solat 4 rakaat 1 salam, setiap rakaat hendaklah dibaca surah atau ayat al-Quran sesudah al-Fatihah.

SUNNAH TAHAJJUD

- Niat sebelum tidur hendak solat sunat itu. Jika sudah berniat tapi tak bangun, Allah tetap kurniakan pahala tahajjud. (Sunan Nasaie, Kitab Qiyam al-Lail no. 1763)

- Hilangkan mengantuk dengan bersugi & berdoa:

لا له لا الله وحده لا شريك له.له الملك وله الحمد وهو على كل شئ قدير. الحمدلله وسبحان الله ولا له لا الله والله أكبر ولا حول ولا قوة لا بالله

Kemudian ucapkan :

اللهم اغفرلى

(Sahih Bukhari, Kitab at-Tahajjud no.1154)

Atau baca 10 ayat terakhir surah Ali Imran. (Sahih Muslim, Kitab Solat al-Musafir Wa Qasruha no. 763)

- Mengerjakan solat 2 rakaat yang ringan sebelum bertahajjud. (Sahih Muslim, Kitab Solat al-Musafir Wa Qasruha no. 768 & Fath Bari, al-Hafiz Ibn Hajar al-Asqalani jld 6 m/s273)

- Solat ini lebih utama dilakukan di rumah sendiri bukan di masjid kerana Nabi saw biasa melakukannya di rumah. (Sahih Muslim, Kitab Solat al-Musafir Wa Qasruha no. 781)

- Mengejutkan ahli keluarga untuk turut bertahajjud bersama. (Sunan Nasaie, Kitab Qiyam al-Lail no. 1592)

- Memanjangkan berdiri dengan membaca surah panjang & melamakan sujud. (Sahih Muslim, Kitab Solat al-Musafir wa Qasruha no. 756 – Sahih Bukhari