Wednesday, September 30, 2009

laYa Punya CaliTa..part 1

Dah 11 syawal umat Islam beraya, ak baru nk posting khas untuk hari hari raya aidilfitri 2009. Tahun ni raya pertama agak kelam kabut sikit sebab mah ak baru jea siap pasang syiling seb bek ada pak cik tu klau tak maunya mak ak nangis tak beraya, mana taknya malam raya org sibuk pasang langsir dok dengar takbir raya kami ley lepak2 yelah nak kemas pun barang yg laen kena pindah2 gak. Bek tido jea. hehehhe..tapi petang mantai tu ak la paling sibuk jenuh nyapu halaman umah, dah macam padang bola besarnya, al maklumla rumah kampung so banyakla pokok durian, bacang, sume berlumba2 menggugurkan daunya. Pecah gakla lemak2 ak ni.( ada ke)...masa ni lah jerawat menggambil kesempatan untuk membiak kat muka ak. huhuhu...adik ak balik malam raya. ngelat!!seb bek la adik ak ikah ada ley gak ak jerit2 kan.. ala kata kakak(buat2 muka garang :))..Raya kedua baru la dikatakan raya. Umah dah siap kemas, langsir dah siap gantung, lantau sudah kilat, tingkap kasi bersinar2, baru la ade semangat raya.


Taun ni first time raya mah atuk lepas arwah nenek belah ayah meninggal. Tersentuh rasa hati melihat wajah tua atuk, lama sungguh tak menjenguk atuk. Lama atuk memandang ak, sambil berkata dah besar cucu atuk, ak rasa air mata ak berlumba2 nak kuar dr bijik mata ak. Seb bek sempat cover lg, sepupu ak ada kat depan ni, kang tak pasal2 sume menangis berjemaah pulak kang. Ingat nak datang mah atuk hari raya pertama tapi ak tak sampai hati nak biarkan mak ak kemas rumah sorang2 mana nak layan tetamu lagi, yela raya pertama mah atuk ak penuh ngan sepupu2 + mak pak sedara ak yg lama gegiler ak tak jumpe since arwah nenek meninggal. Apa punya cucu la ak ni kan. hurm. Tapi insyaALLAH pas ni ak nekad tak nak miss g raya kg atuk belah ayah ak. Moga ALLAH panjangkan usia atuk ak. Lama jugak bersembang ngan atuk ngan anak pak bibik ak, semuanya dah besar2x dan tinggi dr ak, nampak sangatla kekontotan ak. Pastu balik singgah jap mah kwn adik ak kat lendu tengah, then mah mak lang, tapi sebelum tu awal2 lagi dah singgah raya mah nenek belah mak ak dulu.. mah nenek ak yg ni klau termiss memang ak kena fire dengan meksyingen oleh nenek ak. Dah le dekat, area kg mah ak gak. Malam baru smpai umah. Balik2 mah ak penuh smpai ada yg kat luar pintu, pergh kwn kerja mak ak datang, terpaksalah masuk pintu belakang, budget selamat la, apelagi mak ak dalam operasi nak mempromote ank2 dara die, menjerit meh sini, salam ngan mak cik ni..adeh..dah xley nyorok da..hahahaha..maluuuu...


my sis ila..



wif my siblings ila, atikah

shabat ak time sekolah menengah..


atikah, nazirah,zulaikha


selendang lebaran untk adik2 ak..colour full :)





korang msti tau mak ak nak masak ape..hehheheh

satu2nya kueh raya yg ak buat..yg len sume kueh plastik!



favarioute ak ni..5 eko pn xckup tau!




pasang langsir smbil mata melihat "NUR KASIH" :)

3 comments:

Mohd Nasri Md. Nasir said...

nmpk sodap je rendang tu..hehe

johan said...

aku raya pertama tgk momok the movie..cdih x .. huhuhu

Putra Al-Maliki said...

salam aidilfitri awe. maaf zahir & batin... =)

psst: sodap lomang tue.. hehe..