Sunday, July 5, 2009

Nyawa Hampir Melayang OooO..

Hari yang mengecewakan dan betul- betul menguji kesabaran ak. Semalam ak balik kampung walaupun dekat tapi kalau naik bas boleh jadi setengah ari perjalanannya. Almaklumlah bas bertimekn. Sampai MS dah pukul 2.30 mak ak kirim barang so kena lah menapak pergi maidin kejap. Sampai2 jea kat situ bas ak dah nak gerak nasib baik la driver tu nampak ak so die berhenti la.Ak memang letih sangatla. 3 minggu tak cukup tidur. Tertidur pulak dalam bas. Masa nak masuk simpang lendu tu ak dah terjaga dah. Still nak lelap gak mata ni almaklumlah petang2kan. Pas tu tah macam mane tah ak pandang la pakcik driver tu. mata die merah macam nak tertidur jea. ak dah cuak dah. kebetulan masa tu ada penumpang nak turun. Masa yang sama konduktor tu pergi ke pintu hadapan die nak tegur driver bas tu. apesal mata ko tak habis lagi die cakap pakcik tu dah terbabas. Ak dah la duduk seat paling hadapan sekali for sure mesti tercampak kat depan penghalang bas tu. merah la jugak tengkuk ak. Sampai arini terasa peritnya. Tapi ak kesiankan ade sorang mak cik ni bengkak kepala die. Lagi teruk die terhumban ke pintu seb bek tak tercampak kuar.

Geram betul kat driver bas yang tak bertanggungjawab rasa nak belasah jea. Dek
kerana terlalu geram sangat ak boleh menapak sampai ada 2 orang nak tumpangkan
ak balik. uih tak berani ak nak naek ngan orang yang ak tak kenal tak pasal2 laen
pulak jadinya nanti. Nasib ade sorang pak cik ni ak kenal dalam van die pun ade gak
student UITM yang senasib ngan ak. Dan hari ni gak bas tu bikin ak hangin lagi.
Mana taknye selalunya bas datang kol 9.40 ak dtg awal selalunya die bas sampai nak dekat kol 10 kadang2 sampai kol 10.30 baru sampai. Ape lagi ak pun jalan lah lenggang kankung. Menurun jalan tu ak dengar bunyik macam bas apelagi berlari gak la sikit. Tapi tak sempat bas tu dah tinggalkan ak...ya ALLAH tak tahulah nak cakap macam mane. Kalau lah ade bas lain insyaALLAH ak takkan naik bas yang bernama TAI LYE. Seb bek paklang ak keje malam ley hantar ak kat rumbia
so ak tunggu lah bas dari rumbia...

5 comments:

razif said...

nasib baik idup lg

Putra Al-Maliki said...

Bersyukurlah.. Allah masih panjangkan umur awe..

asteroide said...

mekasih Zul..
Razif knp..ko suke ke kalau ak xde...

Putra Al-Maliki said...

Driver bas Tai Lye mmg cggitu prngai die... Zul tiap2 hri naek bas tue pgi n blik dri dol said... 1 hari seringgit (50 sen pgi 50 sn ptg)... Nenek zul tpksa jdi pengumpul duit 50 sen sbb bas tue pkai tabung...

"Kenangan Bersama Bas Tai Lye"

~RedS!z in tH€ hOus€~ xoxo said...

ak lom penah naik bas tu..
so skrg msti xmo naik...takot sehh...