Saturday, July 25, 2009

Bila Mata Melihat, Hati Merasainya.

Setelah sekian lama kota melaka menanti kunjungan ak dan hari ini penantiannya membuahkan hasil.Hehehe. Hurm harini ak keluar cari barang keperluan dari TTU ke MC ke DP ke MP dan Kembali ke MC then ke TESCO than ke MC. Barang apa yang ak beli? dengan siapa? guna duit sape? dimana semuanya ak tak berminat nak bercerita . Tapi ak tertarik akan sesuatu kejadian yang terjadi bila mata melihat dan sedetik itu hati berbisik kalau dia tak buat macam tu ak pasti akan lakukan seperti mana yang dia lakukan. Masa naik bas dari MP ke MC seat dalam bas tu dah penuh, naik pulak sorang untie cina cari seat nak duduk tapi ada seorang muslimah memberikan seatnya pada untie tersebut, sampai untie tu serba salah nak duduk. Jika manusia punyai hati yang luhur tiada sempadannya untuk berbuat kebaikan walaupun kita berbeza. Peristiwa ni lagi menyakinkan ak yang manusia punyai hati tidak kira warna apa bangsanya, celah mana datangnya. Bila seorang lelaki indonesia telah memberikan seatnya pada seorang mak cik dan dia hanya berdiri disepanjang perjalanannya menuju destinasi. Orang asing pun ada hati nak buat kebaikan apatah lagi kita yang dilahirkan dalam budaya yang cukup cantik right?!.. Melihatlah pada sesuatu kebaikan pasti hati kamu yang sempit akan luas dan selesa...dan mata kamu terpejam sambil menyematkan ak pasti lakukan itu..

1 comments:

Putra Al-Maliki said...

Yeah.. That's right.. Respecting others is a good moral value... =)

Psst: Putra Al-Maliki kini berwajah baru. Layarinya di http://putraalmaliki.via.my/